Current Affairs 11 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 11 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 11 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 September 2019 In Hindi+English Gk Question  With PDF

1- गुजरात हाइकोर्ट का मुख्‍य न्‍यायाधीश किसे नियुक्‍त किया गया हैं ?
Who was appointed the Chief Justice of Gujarat High Court ?
Ans — Vikram Nath / विक्रम नाथ

2- विश्‍व आत्‍महत्‍या रोकथाम दिवस कब मनाया गया ?
When was World Suicide Prevention Day Celebrated ?
Ans — 10 September / 10 सितम्‍बर

3- भारत का पहला हैलीकाप्‍टर सम्‍मेलन कहॉ आयोजित किया गया ?
Where was india’s first helicopter conference held ?
Ans — Dehradun / देहरादून

4- मोतिहारी-अमलेखगंज तेल पाइपलाइन का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the Motihari-Amlekhganj oil pipeline ?
Ans — Narendra Modi & KP Sharma Oli / नरेंद्र मोदी और के पी शर्मा ओली

5- हाल ही में आये डेरियन तूफान के लिये बहामा को भारत ने कितनी सहायता राशि देने की घोषणा की हैं ?
How much amount of did India annouced to the Bahamas for the recently arrived Dorian Storm ?
Ans — 2 million dollars / 2 मिलियन डॉलर

6- माइक्रोसाफ्ट  इंडिया के नये MD के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed as the new MD of  Microsoft India ?
Ans — Rajiv Kumar / राजीव कुमार

7- 25वीं सीनियर महिला राष्‍ट्रीय फुटबाल चैंपियनशिप कहॉ शुरू हुई हैं ?
Where did the 25th Women’s National Football Championship begin ?
Ans — Arunanchal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

8- आंध्र प्रदेया का लोकायुक्‍त किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed as Lokayukta of Andhra Pradesh ?
Ans — P Laxman Reddy / पी लक्ष्‍मण रेडडी

9- हाल ही में किस कैबिनेट मंत्री ने CHC फॉर्म मशीनरी ऐप्‍प लांच किया ?
Which Cabinet Minister recently launched CHC Form Machinery App ?
Ans — Purushottam Rupala / पुरूषोत्‍तम रूपाला

10-  हाल ही में किस प्रसिद्ध ओडिया लेखक को 40वां सरला पुरस्‍कार मिला ?
Which famous Odia writer recently got the 40th Saria Award ?
Ans — Pradeep Dash / प्रदीप दास

Download PDF — Click Here .

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment