Current Affairs 11 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 11 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 11 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1-  हाल ही में कानूनी सेवा दिवस कब मनाया गया ?
When was Legal Services Day recently celebrated ?
Ans — 9 November / 9 नवम्‍बर

2- संस्‍कृत भारती विश्‍व सम्‍मेलन कहॉ आयोजि‍त किया गया ?
Where was sanskrit Bharati World Conference held ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

3- नासा में किस नाम से अपना पहला इलेक्ट्रिक हवाई जहाज लांच किया ?
By What Name Nasa Launched its first electric airplane ?
Ans — Maxwell / मैक्‍सवेल

4- सतत जल प्रबंधन पर दूसरा अंतर्राष्‍ट्रीय सम्‍मेलन का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the second international conference on sustainable water management ?
Ans — Gajendra Singh Shekhawat / गजेन्‍द्र सिंह शेखावत

5- हाल ही में किस राज्‍य ने डीजल से चलने वाले आटो रिक्‍शा पर प्रतिबंध लगाया ?
Which state recently banned diesel-powered auto rickshaws ?
Ans — Bihar / बिहार

6- सबसे कम उम्र में अर्धशतक बनाने वाली पहली महिला भारतीय कौन बनी ?
Who became the youngest Indian to score a half century ?
Ans — Shafali Verma / शफाली वर्मा

7- तीन दिवसीय विश्‍व यात्रा बाजार कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the three-day World Travel Market held ?
Ans — London / लंदन

8- किस राज्‍य सरकार ने 8वीं कक्षा तक सरकारी स्‍कूलों में अंग्रेजी माध्‍यम शुरू करने की घोषणा की ?
Which state government announced the introduction of English Medium in government schools till the 8th grade ?
Ans — Andra Pradesh / आंध्र प्रदेश

9- इंडियन टेलीविजन एकेडमी द्वारा सर्वश्रेष्‍ठ हिंदी न्‍यूज चैनल का अवार्ड किसे मिला ?
Who won the Best Hindi News Channel Award by the Indian Television Academy ?
Ans — Aaj Tak / आज तक

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment