Current Affairs 11 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 11 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  11 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस अंतर्राष्‍ट्रीय संस्‍था ने चेचक उन्‍मूलन की 40वीं वर्षगांठ पर स्‍मारक डाक टिकट जारी किया ?
Which international organization issued a commemorative postage stamp on the 40th anniversary of smallpox eradication ?
Ans — WHO

2- हाल ही में किसने देशभर के सहकारी बैंक और क्षेत्रीय ग्रामीण बैंको को लगभग 13 करोड रूपये दिये है ?
Recently who gave about 13 crore rupees to cooperative banks and regional rural banks across the country ?
Ans — NABARD

3- किस कंपनी के MD & CEO अबिदाली नीमुचबाला ने इस्‍जीफे की घोषणा की है ?
Which company MD & CEO Abidali Neemuchwala announced her resignation ?
Ans — Wipro

4- तीसरी ऑनलाइन निशानेबाजी चैंपियनशिप में 10 मीटर एयर रायफल में गोल्‍ड किसने जीता ?
Who won the gold in the 10m air rifle in the third online shooting championship ?
Ans — Rudranksh Patil / रूद्राक्ष पाटिल

5- अंतर्राष्‍ट्रीय हॉकी महासंघ के अध्‍यक्ष बत्रा का कार्यकाल कितने वर्षो के लिये बढाया गया है ?
How many years was the tenure or International Hockey Federation President Narinder Batra extended ?
Ans — 1 Year / 1 वर्ष

6- ICMR ने कोविड-19 टेस्टिंग किट की डिलीवरी के लिये किसके साथ समझौता किया है ?
With whom has ICMR tied up for delivery of the Covid-19 testing kit ?
Ans — India post

7- AIIB ने भारत को कोविड-19 इमेरजेंसी रेस्‍पॉन्‍स के लिये कितना ऋण देने की घोषणा की ?
AIIB announced how much loan to India for Covid-19 Emergency Response ?
Ans — 500 Million Dollar / 500 मिलियन डालर

8- रक्षा मंत्रालय ने 37 एयरफील्‍ड के आधुनिकीकरण के लिये किसके साथ समझौता किया ?
With whom did the Ministry of Defense sign up for the modernization of 37 airfields ?
Ans — TATA power

9- DW फ्रीडम ऑफ स्‍पीच अवार्ड 2020 द्वारा किस भारतीय पत्रकार को सम्‍मानित किया गया ?
Which Indian journalist was honored with DW Freedom of Speech Award 2020 ?
Ans — Siddharth Varadarajan / सिद्धार्थ वरदराजन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment