Current Affairs 11 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 11 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
11 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1-हाल ही में किसे असम के सातवां राष्‍ट्रीय उद्यान घोषित किया गया ?
Which was declared as the seventh National Park of Assam recently ?
Ans — Dehing Patkai Wildlife Sanctuary / देहिंग पटकाई वन्‍यजीव अभ्‍यारण

2- बिटकॉइन को लीगल टेंडर का दर्जा देने वाला दुनिया का पहला देश कौन बना ?
Who became the first country in the world to grant legal tender status to bitcoin ?
Ans — El Salvador / अल सल्‍वाडोर

3- हाल ही में QS वर्ल्‍ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2022 में शीर्ष भारतीय यूनिवर्सिटी कौन रही ?
Which was the top Indian University in the recently released QS World University Rankings 2022 ?
Ans — IIT Bombai / IIT बॉम्‍बे

4- किस संगठन ने लापता व्‍यक्तियों की पहचान के लिये I-Familia नामक ग्‍लाेबल डाटाबेस लांच किया ?
Which organization has launched a global database named I-Familia for the Identification of missing persons ?
Ans — INTERPOL

5- विश्‍व बैंक ने वितीय वर्ष 2020-21 में भारत की जीडीपी ग्रोथ का अनुमान कितना बताया ?
How much did the World Bank estimate India’s GDP growth in the financial year 2020-21 ?
Ans — 8.3%

6- लियोलन मैसी को पीछे छोड दुनिया के दूसरे सबसे अधिक अंतर्राष्‍ट्रीय गोल करने वाले खिलाडी कौन बने ?
Who has surpassed Lionel Messi to become the second highest international goalscorer in the world ?
Ans — Sunil Chhetri / सुनील छेत्री

7-हाल ही में किसे 3 साल के लिये दुबारा बंधन बैंक का MD $ CEO नियुक्‍त किया गया ?
Recently who has been re-appointed as MD & CEO of Bandhan Bank for 3 years ?
Ans — Chandashekhar Ghosh / चंद्रशेखर घोष

8- हाल ही में कहॉ के मुख्‍यमंत्री ने ऑक्‍सी-वन बनाने की घोषणा की ?
Where has the Chief Minister recently announced the formation of Oxy-One ?
Ans — Haryana / हरियाणा

9- हाल ही में कहॉ पर 31वां इंडो-थाई CORPAT अभ्‍यास आशेजित हुआ ?
Where was the 31st Indo-Thai CORPAT exercise held recently ?
Ans — Andaman Sea / अंडमान सागर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment