Current Affairs 11 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1 Like Comment

Current Affairs 11 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 11 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस फिल्‍म ने आस्‍कर अवार्ड 2020 में बेस्‍ट फिल्‍म का खिताब जीता ?
Which film recently won the Best Film at the Oscar Awards 2020 ?
Ans –Parasite / पैरासाइट

2- हाल ही में ढाका आर्ट सम्‍मेलन का कौन सा संस्‍करण आयोजित हुआ ?
Which edition of Dhaka Art Conference was held recently ?
Ans –5th / 5वां

3- विश्‍व दलहन दिवस कब मनाया गया ?
When was World Pulses Day celebrated ?
Ans — 10 February / 10 फरवरी

4- किस बैंक ने कोरोना वायरस से मुकाबला करने के लिये $2 मिलियन की निधि को मंजूरी दी ?
Which bank approved a $2 million fund to combat the corona virus ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

5- 2020 के टाप बिजनेस स्‍कूलों को सूची में IIM बंगलुरू किस स्‍थान पर रहा ?
IIM Bangalore ranked in the list of Top Business Schools of 2020 ?
Ans — 3rd / तीसरे

6- किस राज्‍य ने पहले हेली सर्विसेज को हरी झंडी दिखाई ?
Which state gave the green signal to the first heli services ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

7- हाल ही में कहा पर दिवसीय हार्निबल महोत्‍सव आयोजित हुआ ?
Where was the two-day Harnibal Festival held recently ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

8- हाल ही में कहां पर 24 घंटे चलने वाला दुनिया का पहला सोलर प्‍लांट बना ?
Where recently became the world’s first solar plant ot run 24 hours ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

9- किस राज्‍य सरकार ने इंटर्नशिप योजना शुरू करने की घोषणा की ?
Which state government announced the introduction of internship scheme ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

10 – माउंट एकांकुआ की चोटी पर चढने वाली दुनिया की सबसे कम उम्र की लडकी कौन बनी?
Who became the youngest girl in the world to climb Mount Ekanki ?
Ans — Kamya Karthikeyan / काम्‍या कार्तिकेयन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *