Current Affairs 11 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 11 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 11 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- विश्‍व मानवाधिकार दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Human Rights Day celebrated ?
Ans — 10 December / 10 दिसम्‍बर

2- चीन ने किस रॉकेट से पहली बार 5 उपग्रह एकसाथ लांच किया ?
Which rocket did china launch 5 satellites together for the first time ?
Ans — Long March-6 / लांग मार्च-6

3- हाल ही में नेशनल डोपिंग एजेंसी के ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया गया ?
Who was recently named the brand ambassador of the National Doping Agency ?
Ans — Sunil Shetty / सुनील शेट्टी

4- हाल ही में अमेरिका और किस देश के बीच आयरन य‍ूनियन -12 नामक सैन्‍याभ्‍यास शुरू हुआ?
Recently a military exercise called Iron Union-12 started between america and which country ?
Ans — UAE / यूएई

5- दुनिया का पहला प्रमुख खेल पर्यटन स्‍थल कौन बना ?
Who became the world’s first major sports tourist destination ?
Ans — Abu Dhabi / अबुधाबी 

6- किस पूर्व वायुसेना प्रमुख के सम्‍मान में राफेल विमानां पर BS अंकित कराया जायेगा ?
In honor of which former Air Force Chief will be marked BS on Rafale planes ?
Ans — B S Dhanoa / बी एस धनोआ

7- हाल ही में कौन सा चर्चित बिल लोकसभा में सफलतापूर्वक पारित हुआ ?
Recently which famous bill was successfully passed in Lok Sabha ?
Ans — Citizenship amendment bill / ना‍गरिकता संशोधन बिल

8- हाल ही में कितने प्रसिद्ध राजनायिको को द दिवाली-पावर वन पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
How many famous diplomats were recently awarded The Diwali-Power One award ?
Ans — 4

9- NBF के नये अध्‍यक्ष कौन बनाये गये ?
Who was made the new president of NBF ?
Ans — Arnab Goshwami / अरनब गोस्‍वामी

10- हाल ही में वालमार्ट ने कितने MSME उदमियों को प्रशिक्षित करने की घोषणा की है ?
Recently, how many MSME entrepreneurs have Walmart announced to train ?
Ans — 50,000

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment