Current Affairs 11 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 11 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
11 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने पर्यावरणीय आपातकालीन स्थिति की घोषणा की ?
Which country recently declared an environmental emergency ?
Ans — Mauritius / मॉरिशस

2- भारत ने किस देश के लिये लाइन ऑफ क्रेडिट का विस्‍तार किया ?
For which country did India extend the Line of Credit ?
Ans — Maldives / मालदीव

3- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने किस केंद्रशासित प्रदेश के लिये सबमरीन केबल कनेक्टिविटी का शुभारंभ किया ?
Prime Minister Narendra Modi launched submarine cable connectivity for which union territory ?
Ans — Andaman Nicobar / अंडमान निकोबार

4- किस देश ने भारतीय सैनिकों के लिये युद्ध स्‍मारक बनाने की घोषणा की है ?
Which country announced a war memorial for Indian Soldiers ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

5- हाल ही में रक्षामंत्रालय ने कितने रक्षा उपकरणों के आयात पर प्रतिबंध लगाया ?
Recently the Ministry of Defense banned the import of how many defense equipment ?
Ans — 101

6- स्‍मार्ट इंडिया हैकाथॉन 2020 का प्रथम पुरस्‍कार किसने जीता ?
Who won the first prize of Smart India Hackathon 2020 ?
Ans — DIAT

7- खादी और ग्रामोद्याेग आयोग ने कहॉ पर पहला रेशम प्रशिक्षण केंद्र खोलने की घोषणा की है ?
Where did the Khadi and Village Industries Commission announce the opening of the first silk training center ?
Ans — Arunachal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

8- राष्‍ट्रपति रामनाथ कोविंद ने 78 वें भारत छोडो आंदोलन दिवस पर कितने स्‍वतंत्रता सेनानियों को सम्‍मानित किया ?
How many freedom fighters were honored by President Ramnath Kovind on the 78th Quit India Movement Day ?
Ans — 202

9- किस NGO को फूड विजन पुरस्‍कार 2050 के लिये दुनिया के टॉप 10 दूरदर्शी में से एक चुना गया ?
Which NGO was voted on of the World’s top 10 visionaries for the Food Vision Award 2050 ?
Ans — Nandi Foundation / नन्‍दी फाउंडेशन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment