Current Affairs 11 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 11 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 11 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 11 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में ADB ने भारत को कोविड-19 महामारी से निपटने के लिये कितने डॉलर देने की घोषणा की ?
Recently ADB announced how many dollars to give India to deal with Covid-19 epidemic ?
Ans — 2.2 Billion Dollars / 2.2 बिलियन डालर

2- संयुक्‍त राष्‍ट्र ने वर्ष 2021 में भारत की GDP कितनी रहने का अनुमान लगाया ?
What did the United Nations estimate India’s GDP to be in 2021 ?
Ans — 4.8 %

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने ऑपरेशन SHIELD शुरू किया ?
Which state government recently started Operation SHIELD ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

4- किस मंत्रालय ने भारत पडे आनलाइन नामक अभियान शुरू किया ?
Which ministry launched a campaign called Bharat Padhe Online ?
Ans — Human resource development ministry / मानव संसाघन विकास मंत्रालय

5- किस राज्‍य सरकार ने राज्‍य के डाक्‍टरों, बसो और अन्‍य मेडिकल स्‍टाफ का वेतन दोगुना किया ?
Which state government doubled the salaries of doctors, nurses and other medical staff of the state ?
Ans –Haryana / हरियाणा

6- भारत सरकार ने कोविड-19 से निपटने के लिये कितने के आपातकालीन राहत पैकेज की घोषणा की ?
The Indian government announced an emergency relief package to deal with Covid-19 ?
Ans — 15000 Crores / 15000 करेाड

7- हाल ही में किसने मेलेनिया ट्रम्‍प पर The Art of Her Deal नामक पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book titled The Art of Her Deal on Melania Trump ?
Ans — Mary Jordan / मैरी जॉर्डन

8- हाल ही में IFFCO-TOKIO का नया MD & CEO किसे बनाया गया ?
Who was recently appointed the new MD & CEO of IFFCO-TOKIO ?
Ans — Anamika Roy Rashtravar / अनामिका रॉय राष्‍ट्रवर

9- हाल ही में किसने नया बर्चुअल ब्रेल कीबोर्ड लांच किया ?
Who recently launched a new virtual braile keyboard ?
Ans — Google / गूगल

10 – विश्‍व होम्‍योपैथी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Homeopath day Celebrated ?
Ans — 10 April / 10 अप्रैल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment