Current Affairs 10 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश के राष्‍ट्रपति को 2021 के नोबेल पुरस्‍कार के लिये नामित किया गया ?
Which country’s president was nominated for the 2021 Nobel Peace Prize ?
Ans — America / अमेरिका

2- हाल ही में RBI ने किस पैमेंट बैंक का बैंकिंग दर्जा समाप्‍त किया ?
Recently which payment bank’s banking status was abolished by RBI ?
Ans — Aditya Birla Idea Payments Bank / आदित्‍य बिरला आइडिया पैंमेंट बैंक

3- कहॉ के मुख्‍यमंत्री ने अंडर ग्रेजुएट पाटयक्रमों के लिये आपका मित्र नामक चैटबॉट लांच किया ?
Where did the Chief Minister launch a chatbot named Your Friend for undergraduate courses ?
Ans — Haryana / हरियाणा

4- फोर्ब्‍स द्वारा जारी दुनिया के सबसे अमीर अमेरिकियों की लिस्‍ट में शीर्ष पर कौन है ?
Who tops the world’s richest Americans list released by Forbes ?
Ans — Jeff Beans / जैफ बेजोस

5- केंद्रीय मंत्री हरसिमरत कौर बादल ने कहॉ पर जैविक खाद्य प्रसंस्‍करण इकाई का उदघाटन किया ?
Where did Union Minister Harsimrat Kaur Badal inaugurated the organic food processing unit ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

6- विश्‍व के सर्वश्रेष्‍ठ बैंक के लिये ग्‍लोबल बैंक ऑफ द ईयर किसे चुना गया ?
Who was chosen the Global Bank of the Year for the World’s Best Bank ?
Ans — Development Bank of Singapore / डेवलोपमेंट बैंक ऑफ सिंगापुर

7- किस बैक ने अपने 115वें स्‍थापना दिवस पर Signature Visa Debit Card लांच किया ?
Which bank launched the Signature Visa Debit Card on its 115th Foundation day ?
Ans — Bank of India – BOI

8- दिल्‍ली-मेंरठ क्षेत्रीय गलियारे के लिये भारत ने किसके साथ $500 मिलियन ऋण समझौता किया ?
With whom did India sign $500 million loan agreement fot the Delhi-Meerut regional corridor ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

9- सुप्रीम कोर्ट की कानूनी सेवा समिति का अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the Chairman of the Legal Services Committee of the Supreme Court ?
Ans — Justice Rohinton Fali Nariman / जस्टिस रोहिंटन फली नरीमन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment