Current Affairs 10 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 9 नवम्‍बर 2020 को किस राज्‍य ने अपना 20वां स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which state celebrated its 20th Foundation Day on 9 November 2020 ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

2- हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने केंद्रीय जहाजरानी मंत्रालय का नाम बदलकर क्‍या रखने की घोषणा की ?
Recently Prime Minister Narendra Modi announced to change the name of the Union Ministry of Shipping ?
Ans — Ministry of Ports, Shipping and Waterways / बंदरगाह, जहाजरानी और जलमार्ग मंत्रालय

3- किस राज्‍य सरकार ने मछुआरों की आजीविका में सुधार के लिये परिवर्तन योजना शुरू की ?
Which state launched the Parivartanam scheme to improve the livelihood of fisherman ?
Ans — Kerala / केरल

4- राष्‍ट्रीय कानूनी सेवा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Legal Services Day celebrated ?
Ans — 9 November / 9 नवम्‍बर

5- Rasaathi: The Other side of transgender नामक उपन्‍यास किसने लिखा ?
Who wrote the novel Rasaathi: The Other side of transgender ?
Ans — Sasindran Kallinkel / ससिन्‍द्रन कल्‍लीकिल

6- सडक परियोजना मंत्रालय ने कब से सभी चार पहिया वाहनों के लिये FASTag अनिवार्य की घोषणा की है ?
When did the Ministry of Road Transport announce FASTag mandatory for all four wheelers ?
Ans — 1 January 2021 / 1 जनवरी 2021

7- किस टेनिस खिलाडी ने पेरिस मास्‍टर्स 2020 का खिताब जीता ?
Which tennis player won the Paris Masters 2020 title ?
Ans — Daniel Medvedev / डेनियल मेदवेदेव

8- भारत की किस शार्ट फिल्‍म को ऑस्‍कर 2021 के लिये नामित किया गया ?
Which short film of India was nominated for Oscar 2021 ?
Ans — Natkhat / नटखट

9- एशिया प्रशांत क्षेत्र के लिये संयुक्‍त राष्‍ट्र प्रशासनिक और बजटीय प्रश्‍न की सलाहकार समिति में किसे शामिल किया गया ?
Who was included in the advisory committee of the United Nations Administrative and Budgetary Question for the Asia Pacific region ?
Ans — Vidisha Maitree / विदिशा मैत्री

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment