Current Affairs 10 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  10 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- मूडीज ने  वित्‍तीय वर्ष 2020-21 के लिये भारत की जीडीपी वृद्धि दर घटाकर कितना किया ?
How much did Moody’s reduce India’s GDP growth rate for the financial year 2020-21 ?
Ans — 0%

2- भारत ने किस देश के साथ को‍किंग कोल के लिये समझौता किया ?
Recently with which country did India enter into an agreement for coking coal ?
Ans — Russia / रूस

3- हाल ही में रक्षामंत्री ने कैलाश मानसरोवर के लिये कितने किलोम‍ीटर के नए मार्ग का उदघाटन किया ?
Recently the Defense Minister inaugurated how many kilometers of new route for Kailas Mansarovar ?
Ans — 80 Km

4- किस राज्‍य सरकार ने प्रवासी राहत मित्र ऐप्‍प लांच किया ?
Which state government launched the Pravasi Rahar Mitra app ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

5- झारखंड सरकार ने अपने राज्‍य में कितने वर्षो के लिये पान मसाला पर बैन लगाया ?
How many yaars did the Jharkhand Government ban Pan Masala in its state ?
Ans — 1 Year / 1 साल

6- विश्‍व प्रवासी पक्षी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Migratory Bird Day celebrated ?
Ans — 9 May / 9 मई

7- मेलबर्न क्रिकेट क्‍लब के अध्‍यक्ष के रूप में दूसरा काय्रकाल पूरा करने वाले पहले गैर-ब्रिटिश कौन बने ?
Who became the first non-british to compete a second term as president of Melbourne Cricket Club ?
Ans — Kumar Sangakkara / कुमार संगकारा

8- कोडवा फैमिली हॉकी टूर्नांमेट के संस्‍थापक का निधन हो गया है इनका क्‍या नाम था ?
The founder of Kodava family hockey tournament passed away what was his neme ?
Ans — Pandada Kutupa / पंडाडा कुटुप्‍पा

9- हाल ही में संयुक्‍त राष्‍ट्र ने कमजोर देशों को कोविड-19 राहत के लिये कितनी धनराशि देने की घोषणा की ?
Recently the United Nations announced how much funds for Covid-19 relief to weaker countries ?
Ans — $6.7 Billion

10- हाल ही में किस केदीय मंत्री ने स्‍टार्टअप इंडिया पशुपालन चैलेंज के विजेताओं को सम्‍मानित किया ?
Which Union Minster recently honored the winners of the Startup India Animal Husbandgrand Challenge ?
Ans — Giriraj Singh / गिरिराज सिंह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment