Current Affairs 10 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 10 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- एनीमिया मुक्‍त भारत सूचकांक 2020-21 में शीर्ष पर कौन है ?
Who is on top in Anemia Free India Index 2020-21 ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

2- बाफ्टा टीवी अवार्डस 2021 में लीडिंग एक्‍टर का अवार्ड किसने जीता ?
Who won the Leading Actor Award at the BAFTA TV Awards 2021 ?
Ans — Paul Mescal / पॉल मेस्‍कल

3- हाल ही में किसे भारतीय नौसेना संचालन का महानिदेशक बनाया गया ?
Who has been appointed as the Director General of Indian Naval Operations recently ?
Ans — Vice Admiral Rajesh Pendharkar / वाईस एडमिरल राजेश पेंधरकर

4- हाल ही में किसे भारत का नया चुनाव आयुक्‍त नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the new Election Commissioner of India recently ?
Ans — Anoop Chandra Pandey / अनूप चंद्र पांडेय

5- भारत को कब तक के लिये संयुक्‍त राष्‍ट्र आर्थिक ओर सामाजिक परिषद का सदस्‍य नियुक्‍त किया गया ?
India was appointed as a member of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) for how long ?
Ans — 2022 to 2024 / 2022 से 2024

6- हाल ही में किस देश ने भारत को तीन MH-60 रोमियो मल्‍टी रोल हैलीकॉप्‍टर देने की घोषणा की ?
Which country has recently announced to giver three MH-60 Romeo Multi Role Helicopter to India ?
Ans — America / अमेरिका

7- भारत का पहला अंतर्राष्‍ट्रीय समुद्री क्‍लस्‍टर कहॉ स्‍थापित किया जायेगा ?
Where will India’s first International Maritime Cluster be set up ?
Ans — Gift City, Gujarat / गिफ्ट सिटी, गुजरात

8- टाइम्‍स 50 मोस्‍ट डिजायरेबल वूमेन 2020 की लिस्‍ट में शाीर्ष पर कौन है ?
Who tops the list of Times 50 Most Desirable Women 2020 ?
Ans — Rhea Chokraborty / रिया चक्रवर्ती

9- स्‍कूली शिक्षा परफॉमेंस ग्रेडिंग इंडक्‍स में शीर्ष पर कौन है ?
Who tops the School Education Performance Grading Index ?
Ans — Punjab / पंजाब

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment