Current Affairs 10 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 10  June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- उत्‍तराखंड की ग्रीष्‍म कालीन राजधानी किसे बनाया गया है ?
Which was the summer capital of Uttarakhand ?
Ans — Garsain / गैरसैण

2- हाल ही में किसने Turant Customs का शुभारंभ किया ?
Who recently launched Turant Customs ?
Ans — CBIC

3- राज कौशल पोर्टल का शुभारंभ किस राज्‍य ने किया है ?
Which state launched the Raj Kausal Portal ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

4- हाल ही में OPEC ने तेल उत्‍पादन में कितने प्रतिशत की कटौती की घोषणा की है ?
Recently OPEC announced a reduction in all production by what percentage ?
Ans — 10 %

5- किस राज्‍य ने प्‍लांट हेल्‍थ क्‍लीनिक का उदघाटन किया ?
Which state inaugurated the Plant Health Clinic ?
Ans — Manipur / मणिपुर

6- केंद्र सरकार ने किस प्रकार के वाहनों पर हरे रंग की पतली पटटी लगाना अनिवार्य किया ?
Which type of vehicles made it mandatory for the central government to put a thin strip of green paint on it ?
Ans — BS-VI

7- हाल ही में महाराष्‍ट्र के किस इंजीनियर ने CORO-Bot नामक रोबोट बनाया ?
Recently which engineer from maharashtra built a robot named CORO-Bot ?
Ans — Pratik Tirodंakar / प्रतीक तिरोडकर

8- हाल ही में अमेरिका में किस नाम से तूफान आया ?
By what name did the storm come to America recently ?
Ans — Cristobal / क्रिस्‍टोबल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment