Current Affairs 10 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस तितली को भारत की सबसे बडी तितली का दर्जा दिया गया है ?
Which butterfly was recently given the status of India’s largest butterfly ?
Ans — Golden birdwing / गोल्‍डन बर्डविंग

2- हाल ही में कहॉ पर दुनिया का दूसरा सबसे बडा टीयर IV डेटा सेंटर खोला गया ?
Where was the World’s largest Tier IV data center opened recently ?
Ans — Navi Mumbai / नवी मुम्‍बई

3- सरकारी भूमि की सुरक्षा के लिये अंतरिक्ष प्रौद्योगिकी और AI उपयोग करने वाला पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state to use space technology and AI to protect government land ?
Ans — Odisha / ओडिशा

4- किस देश ने जानवरों की आनलाइन बिक्री के लिये डिजिटल हॉट शुरू किया है ?
Which country launched Digital Hot for online sale of animals ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

5- कुवैत ने अधिकतम कितने प्रतिशत तक भारतीयों को अपने देश में रखने के लिये विधेयक की मंजूरी दी है ?
What is the maximum percentage Kuwait approved the bill to keep Indians in their country ?
Ans — 15 %

6- भारतीय रेलवे के ओवरहेड ट्रैकिंग सिस्‍टम को सौर उर्जा से जोडने के लिये किस कंपनी ने परियोजना स्‍थापित की ?
Which company set up a project to connect the overhead tracking system of Indian Railways with solar energy ?
Ans — BHEL

7- विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य संगठन के अनुसार कौन सा देश चेचक और खसरा मुक्‍त हुआ ?
According to the World Health Organization which country became chicken pox and measles free ?
Ans — Maldives & Sri Lanka / मालदीव और श्रीलंका

8- हाल ही में किसने Compact XL नामक कोविड टेस्टिंग किट लांच किया ?
Recently who launched the Covid Testing Kit named Compact XL ?
Ans — Mylab Discovery Solutions

9- वेक्‍टस समूह ने किसे अपना ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया है ?
Who made is the brand ambassador of Vects Group ?
Ans — Saif Ali Khan / सैफ अली खान

10- हाल ही में किस मशहूर बालीवुड कॉमेडियन का निधन हो गया ?
Which famous Bollywood comedian passed away recently ?
Ans — Jagdeep / जगदीप

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment