Current Affairs 10 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 10 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 16वां राष्‍ट्रीय प्रवासी दिवस कब मनाया गया ?
When was the 16th National Migrant Day Celebrated ?
Ans — 9 January / 9 जनवरी

2- किस यूनिवर्सिटी को राष्‍ट्रीय महत्‍व के संस्‍थान का दर्जा दिया जायेगा ?
Which universities will be given the status of an institute of national importance ?
Ans — Gujarat Ayurved University / गुजरात आयुर्वेद यूनिवर्सिटी 

3- महाराष्‍ट्र के मुख्‍यमंत्री ने कहॉ पर एडवांटेज महाराष्‍ट्र एक्‍सपों 2020 का उदघाटन किया ?
Where did the Chief Minister of Maharashtra inaugurate the Advantage Maharashtra Expo 2020 ?
Ans — Aurangabad / औरंगाबाद

4- क्रोऐशिया के नये राष्‍ट्रपति कौन बने ?
Who became the new president of Croatia ?
Ans — Zoran Milanovich / जोरान मिलनोविच

5- वर्ष 2020 के सबसे बडे भू-राजनीतिक जोखिम सूची में भारत किस स्‍थान पर है ?
Which place does India rank in the largest geopolitical risk list of the year 2020 ?
Ans — 5th/ पांचवे

6- झारखंड विधानसभा के अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the Speaker of Jharkhand Legislative Assembly ?
Ans — Ravindra Nath Mahata / रविंद्र नाथ महलो

7- हाल ही में किस बैंक ने RBBG योजना की घोषणा की ?
Which bank recently announced the RBBG scheme ?
Ans — State Bank of India / स्‍टेट बैंक ऑफ इंडिया

8- 5वी राष्‍ट्रीय आइस हॉकी चैंपियनशिप 2020 किसने जीती ?
Who won the 5th National Ice Hockey Championship 2020 ?
Ans — Ladakh / ल़द्याख

9- केंद्र सरकार ने इंद्रधनुष गैस ग्रिड परियोजना के लिये कितनी राशि के अनुदान को मंजूरी दी ?
How much amount the central government approved for the Rainbow Gas Grid project ?
Ans — 5559 करोड

10 -हाल ही में किस वेटलिफटर पर NADA ने 4 साल का बैन लगाया ?
Which weightlifter was recently banned by NADA for 4 years ?
Ans — Sarabjit Kaur / सरबजीत कौर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment