Current Affairs 10 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

`Current Affairs 10 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- क्‍लाइमेट चेंज परफारमेंस इंडेक्‍स 2021 में भारत किस स्‍थान पर है ?
Where is India in the Climate Change Performance Index 2021 ?
Ans — 10th / 10वें

2- फोर्ब्‍स की दुनिया की 100 सबसे शक्तिशाली महिलाओं की लिस्‍ट में शीर्ष पर कौन है ?
Who topped Forbes list of the 100 most powerful women in the world ?
Ans — Angela Merkel / एंजेला मार्केल

3- महाराष्‍ट्र के कराड जनता सहकारी बैंक का लाइसेंस किसने रदद किया ?
Who cancelled the license of Karad Janata Cooperative Bank of Maharashtra ?
Ans — RBI

4- हाल ही में मध्‍यप्रदेश के किस शहर को यूनेस्‍को द्वारा विश्‍व विरासत शहर घोषित किया गया ?
Which city of Madhya Pradesh was recently declared a World Heritage City by UNESCO ?
Ans — Gwalior & Orchha / ग्‍वालियर और औरछा

5- हाल ही में स्‍वास्‍थ्‍य मंत्रालय ने Co-Win नामक एप्‍प किस उददेश्‍य से लांच किया है ?
Recently Ministry of Health launched the app named Co-Win for which purpose ?
Ans — Covid-19 to track vaccination / कोविड-19 टीकाकरण ट्रैक करने के लिये

6- हाल ही में शेख नवाफ अल-अहमद अल सबाह किस देश के दुबारा प्रधानमंत्री बने ?
Recently Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Sabah became Prime Minister of which country ?
Ans – Kuwait / कुवैत

7- हाल ही में खेल मंत्री ने फिट इंडिया साइक्‍लोथान के किस संस्‍करण का शुभारंभ किया ?
Recently which sports minster launched which version of Fit India cyclothon ?
Ans – 2nd / दूसरे

8- विश्‍व एथलीट आफ द ईयर 2020 का खिताब किसने जीता ?
Who won the World Athlete of the Year 2020 title ?
Ans — Yulimar Rohas & Mondo Duplantis / युलिमर रोहास और मौंडो डुप्‍लांटिस

9- फाइजर कोविड-19 वैक्‍सीन लगवाने वाली दुनिया की पहली व्‍यक्ति कौन बनी ?
Who became the first person in the world to get Pfizer Covid-19 vaccine ?
Ans — Margaret Keenan / मार्गरेट कीनेन

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment