Current Affairs 10 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 August 2019 In Hindi+English Gk Question 10 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- नागासाकी दिवस कब मनाया गया हैं ?
When was Nagasaki Day celebrated ?
Ans — 9 August / 9 अगस्‍त

2- किस फिल्‍म को राष्‍ट्रीय फिल्‍म पुरस्‍कार में बेस्‍ट फीचर फिल्‍म के लिये चुना गया हैं ?
Which film was selected for Best Feature Film at the National Film Awards?
Ans — Hellaro / हेलारो

3- हाल ही मे किसे भारत रत्‍न प्रदान किया गया ?
Recently who was awarded the Bharat Ratna ?
Ans — Pranab Mukherjee, Bhupen Hazarika, Nana Ji Deshmukh / प्रणव मुखर्जी, भूपेन हजारिका, नानाजी देशमुख

4- ADB ने किस भारतीय राज्‍य को सडक परियोजना के लिये 2 मिलियन प्रदान करने की घोषणा की हैं ?
ADB announced which indian state to provide 2 million for the road agency ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

5- किस देश में यासीन, बलबन और घेम नामक तीन मिसाइलों का सफल परीक्षण किया गया ?
Which country successfully test-fired three missiles named Yasin], Balbon and Ghem ?
Ans — Iran / ईरान

6- भारत की पहली अंडरवाटर ट्रेन कहा शुरू होगी ?
Where will india’s first underwater train start ?
Ans — Kolkata / कोलकाता

7- किस केंद्रीय मंत्री ने समग्र शिक्षा-जल सुरक्षा अभियान शुरू किया ?
Which unioun Minister launched the overall education-water security campaign ?
Ans — Human Resource Development / मानव संसाधन विकास मंत्री

8- FAME इंडिया योजना के दूसरे चरण के तहत कितनी इलैक्ट्रिक बसों को सरकार से मंजूरी मिली हैं ?
How many electric buses got government approval under the second phase of FAME india scheme ?
Ans –5000

9- स्‍तनपान, शिशु और युवा बच्‍चों के आहार के तरीकों में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर हैं ?
Which state tops the breastfeeding, infant and young children’s dietary practices ?
Ans — Manipur / मणिपुर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment