Current Affairs 10 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
10 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में विश्‍व आदिवासी दिवस कब मनाया गया ?
When was World Tribal Day recently celebrated ?
Ans — 9 August / 9 अगस्‍त

2- हाल ही में जारी ब्‍लूमबर्ग की रिपाेर्ट के अनुसार मुकेश अंबानी सबसे अमीर व्‍यक्तियों में किस स्‍थान पर आ गये है ?
According to the recently released Bloomberg report, at which place did Mukesh Ambani become the richest person ?
Ans — 4th

3- हाल ही में उत्‍तरप्रदेश के मुख्‍यमंत्री ने किस जिले में 400 बैड का कोविड-19 अस्‍पताल का उदघाटन किया ?
Recently the Chief Minister of Uttar Pradesh inaugurated the 400 bed covid-19 Hospital in which district ?
Ans — Noida / नोयडा

4- हाल ही में किसने दिल्‍ली स्थित राजघाट में राष्‍ट्रीय स्‍वच्‍छता केंद्र का उदघाटन किया गया ?
Recently who inaugurated the National Sanitation Center at Rajghat in Delhi ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

5- हाल ही में किसने श्रीलंका के प्रधानमंत्री के रूप में चौथी बार शपथ ग्रहण की है ?
Who recently assumed the fourth position as the Prime Minister of Sri Lanka ?
Ans — Mahinda Rajapaksa / महिंदा राजपक्ष

6- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने कितने करोड की एग्रीकल्‍चर इंफ्रास्‍ट्रक्‍चर फंड की घोषणा की ?
Prime Minister Narendra Modi announced how many crore agricultural infrastructure fund ?
Ans — 1 Lakh Crore / 1 लाख करोड

7 – पाकिस्‍तान ने किस देश की संसद को सितार-ए-कैद-ए-आजम पुरस्‍कार प्रदान करेगा ?
Pakistan will present the Sitar-e-kaid-e-Azam award to which country’s parliament ?
Ans — Turkey / तुर्की

8- अमेंरिका की पेंटागन ने अपनी पीढी की लांच क्षमता कार्यक्रम के लिये किसे $653 मिलियन दिये है ?
To whom did the US Pentagon pay $653 million for the next generation launch capacity progtam ?
Ans — SpaceX & ULA

9- किस पत्रकार को प्रेम भाटिया पुरस्‍कार 2020 दिया गया ?
Which journalist was given the Prem Bhatia Award 2020 ?
Ans — Dipankar Ghosh / दीपांकर घोष

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment