Current Affairs 10 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 10 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 10 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 10 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- फोर्ब्‍से द्वारा जारी 2020 के अरबपतियों की लिस्‍ट में सबसे अमीर व्‍यक्ति कौन बने ?
Who became the richest person in the list of 2020 billionaires released by FOrbes ?
Ans — Jeff Bezos / जैफ बेजोस

2- SAARC के सदस्‍य देशों को कोविड-19 परियोजनाओं के लिये कितनी राशि आवंटित की ?
How much amount did SAARC allocate to member countries for Covid-19 projects ?
Ans — 05 Million Dollar / 5 मिलियन डालर

3- अरूणाचल प्रदेश ने कोविड-19 से मुकाबला करने के लिये कौन सा एप्‍प लांच किया ?
Arunachal Pradesh launched which app to complete with Covid -19 ?
Ans — COVIDCARE

4- 30 अप्रैल तक लॉकडाउन बढाने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to extend the lockdown by 30 April ?
Ans — Odisha / ओडिशा

5- भारतीय सेना ने उन्‍नत IT नेटवर्क स्‍थापित करने के लिये किस कम्‍पनी से समझौता किया ?
Which company tied up with the Indian Army to establish an advanced IT network ?
Ans — L & T {Larsen & Toubro}

6- हाल ही में किस कंपनी ने सैनिटेशन इनक्‍लोजर और फुल फेस मॉस्‍क का निर्माण किया ?
Which company recently manufactured sanitation enclosure and full face mask ?
Ans — DRDO

7- भारतीय एक्‍सा लाइफ इंश्‍योरेंस के MD & CEO कौन बने ?
Who became the MD and CEO of Bharti AXA Life Insurance ?
Ans — Parag Raja/ पराग राजा

8- भारत सरकार ने कौन सा ई-लर्निग प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Which e-learning platform was launched by the Government of India ?
Ans — IGOT

9- किस राज्‍य के महामारी नियम को तोडने पर 2 साल की जेल होने का विधेयक पारित किया ?
Which state passed a bill for 2 years in jail for breaking the epidemic rule ?
Ans — Odisha / ओडिशा

10- हाल ही में किस कंपनी ने कोविड-19 के इलाज के लिये आक्‍सीजनरेटर इक्विपमेंट विकसित किया ?
Recently which company developed the Oxygenator Equipment for the treatment of Covid -19 ?
Ans — Generich Membran / जेनेरिच मेम्‍ब्रेन्‍स

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment