Current Affairs 1 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 1 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व हृदय दिवस कब मनाया गया है ?
When was World Heart Day celebrated ?
Ans — 29 September / 29 सितम्‍बर {Theme – My Heart, Your Heart}

2- उत्‍तरप्रदेश सरकार ने कहॉ पर श्री काशी विश्‍वनाथ आरोग्‍य मंदिर नामक मोबाइल अस्‍पताल का उदघाटन किया ?
Where did the Government of UttarPradesh inaugurated the mobile hospital named Shri Kashi Vishwanath Arogya Mandir ?
Ans — Varanasi / वाराणसी

3- हाल ही में 7वें विश्‍व हिंदू आर्थिक मंच 2019 का आयोजन कहॉ किया गया था ?
Where is the 7th World Hindu Economic Forum 2019 organized recently ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र {Theme – Prosperous Society : Stronger Society }

4- अंतर्राष्‍ट्रीय खगोलीय संघ ने किस भारतीय शास्‍त्रीय गायक के नाम एक क्षुद्रग्रह का नाम रखा है ?
The international astronomical union (IAU) has named an asteroid after which indian classical singer ?
Ans — Pandit Jashraj / पंडित जसराज

5- श्रीनगर के किस फुटबाल क्‍लब के उपर बनी डॉक्‍युमेंट्री को बाफ्टा पुरस्‍कार में नामित किया गया है ?
The documentary above which football club in Srinagar has been nominated at the BAFTA Awards ?
Ans — Real Kashmir FC / रियल कश्‍मीर FC

6- किस देश की बैंक ने गुरू नानक देव की जयंती पर स्‍मारक सिक्‍के जारी किये है ?
Which country’s bank issued commemorative coins on the birth anniversary of Guru Nanak Dev ?
Ans – Nepal / नेपाल

7- विश्‍व रेबीज दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Rabies Day celebrated ?
Ans — 28 September / 28 सिंतम्‍बर

8- नेपाल की तरफ से अंतर्राष्‍ट्रीय T-20 मैच में शतक लगाने वाले पहले खिलाडी कौन बने है ?
Who became the first player to score a century in an International T-20 match for Nepal ?
Ans — Paras Khadka / पारस खडका

9- किस भौतिकी के वैज्ञानिक को एम पी बिरला मेमौरियल अवार्ड दिया गया है ?
Which physics scientist was awarded the MP Birla Memorial Award ?
Ans — Thanu Padmanabhan / थानू पद्यनाभन

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment