Current Affairs 1 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 1 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय एकता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National unity day celebrated ?
Ans — 31 October / 31 अक्‍टूबर

2- अनुबंध खेती पर कानून बनाने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to enact a law on contract farming ?
Ans — Tamil Nadu / तमिलनाडू

3- जम्‍मू कश्‍मीर और लद्याख कब से केंद्रशासित प्रदेश के रूप में अस्तित्‍व में आये ?
Since when did jammu and kashir and ladakh come into existence as a union territory ?
Ans — 31 October / 31 अक्‍टूबर

4 – किस देश ने गुरूनानक जी को 550वीं जयंती पर 50 रूपये का स्‍मारक सिक्‍का जारी किया है?
Which country issued a commemorative coin of 50 rupees to Guru Nanak on the 550th birth anniversary ?
Ans — Pakistan / पाकिस्‍तान

5- हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री साद हरीरी ने इस्‍तीफा दे दिया है ?
Recently the Prime Minister of which country Saad Hariri resigned ?
Ans — Lebanon / लेबनॉन

6- किस भारतीय संस्‍थान ने इंडियन ब्रेन एटलस का निर्माण किया ?
Which indian institute produced the Indian Brain Atlas ?
Ans — IIT Hyderabad / IIT हैदराबाद

7- अंतर्राष्‍ट्रीय परमाणु उर्जा एजेंसी के नये प्रमुख कौन बने ?
Who became the new head of the International Atomic Energy Agency ?
Ans — Rafael Mariano Grassi / राफेल मारियानो ग्रासी

8- हाल ही में किसे भारत का डिप्‍टी NSA बनाया गया ?
Who was recently appointed Deputy NSA of India ?
Ans — Datta Padsalgikar / दत्‍ता पडसलगीकर

9- 38वीं शारजाह इंटरनेशनल बुक फेयर कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the 38th Sharjah International Book Fair begin ?
Ans — UAE

10- 31 अक्‍टूबर 2019 को गुवाहाटी अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म फेस्टिवल का कौन सा संस्‍करण शुरू हुआ ?
Which edition of Guwahati International Film Festival started on 31 october 2019 ?
Ans — The third / तीसरा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment