Current Affairs 1 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
1 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय इंटरनेट दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Internet Day celebrated ?
Ans — 29 October / 29 अक्‍टूबर

2- हाल ही में भारत के मध्‍य एशियाई देशों के लिये कितने क्रेडिट लाइन का विस्‍तार किया ?
Recently, how much credit line India extended in Central Asian countries ?
Ans — $1 Billion

3- PAC द्वारा जारी रैंकिंग में सबसे अच्‍छा शासित राज्‍य कौन बना ?
Who became the best governed state in the rankings released by the PAC ?
Ans — Kerala / केरल

4- हाल ही में किस ने गुजरात में सी प्‍लेन सेवा का उदघाटन किया ?
Recently who inaugurated sea plane service in Gujarat ?
Ans — Prime Minister Narendra Modi / प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी

5- 14वें एशियाई फिल्‍म पुरस्‍कार 2020 में बेस्‍ट ओरिजिनल स्‍कोर का अवार्ड किसे मिला ?
Who won the Best Original Award at the 14th Asian Film Awards 2020 ?
Ans — Gully Boy / गली बाय

6- हाल ही में किसने विश्‍व की पहली वैज्ञानिक पुस्‍तक Bye Bye Corona का विमोचन किया ?
Recently who released the world’s first scientific book Bye Bye Corona ?
Ans — Anandiben Patel / आनंदीबेन पटेल

7- हाल ही में कौन तीसरी बार एथलेटिक्‍स फेडरेशन ऑफ इंडिया के अध्‍यक्ष बने ?
Recently who became the President of Athletics Federation of India for the third time ?
Ans — Adele Sumirwala / एडिले सुमिरवाला

8- कोलकाता अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म महोत्‍सव KIFF का 26वां संस्‍‍करण कब आयोजित होगा ?
When will the 26th edition of Kolkata international Film Festival be held ?
Ans — 8-15 January 2021

9- टैगोर इंटरनेशनल फिल्‍म फेस्टिवल में बेस्‍ट फिल्‍म ऑन वुमन आउटस्‍टैंडिंग अचीवमेंट अवार्ड किसने जीता ?
Who won the Best Film on Woman Outstanding Achievement Award at the Tagore International Film Festival ?
Ans — I Rise / आई राईज

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment