Current Affairs 1 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-       1 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- मूडीज ने भारत की जीडीपी ग्राेथ अनुमान को घटाकर कितना किया ?
How much did Moody’s reduce India’s GDP growth estimate ?
Ans — 0.2 %

2- हाल ही में किसने नये सतर्कता आयुक्‍त के रूप में शपथ ग्रहण की ?
Who recently assumed the position as the new Vigilance Commissioner ?
Ans — Suresh N Patel / सुरेश एन पटेल

3- हाल ही में ICC ने किसे 2 वर्षो के लिये क्रिकेट से बैन किया ?
Recently who was banned by cricket for 2 years by  ICC ?
Ans — Deepak Aggarwal / दीपक अग्रवाल 

4- किस राज्‍य सरकार ने इम्‍युनिटी सिस्‍टम बढाने के लिये जीवन अमृत योजना शुरू की ?
Which state government started the Jeevan Amrit Yojana to enhance immunity system ?
Ans — Madhya pradesh / मध्‍य प्रदेश

5- हाल ही में पूर्व वित्‍त सचिव राजीव कुमार को किसका अध्‍यक्ष बनाया गया ?
Recently, former finance secretary Rajiv Kumar was made the chairman of ?
Ans — Public Enterprises Selection Board / लोक उद्यम चयन बोर्ड

6- किस बैंक ने महाराष्‍ट्र को $346 मिलियन डालर के ऋण को मंजूरी दी ?
Which bank approved a $346 million loan to Maharashtra ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

7- हाल ही में कतर मे भारत के नये राजदूत नियुक्‍त कौन हुये है ?
Who was recently appointed the new Ambassador of India to Qatar ?
Ans — Deepak Mittal / दीपक मित्‍तल

8- संयुक्‍त राष्‍ट्र में भारत का अगला राजदूत/स्‍थाई प्रतिनिधि किसे चुना गया ?
Who was elected the next Ambassador/Permanent Representative of India to the United Nations ?
Ans — T.S. Tirumurthy / टी.एस.तिरूमूर्ति

9- हाल ही में आयुष्‍मान भारत दिवस मनाया गया, आयुष्‍मान भारत योजना के तहल कितने रूपये तक का मुफ्त इलाज किया जाता है ?
Recently Ayushman Bharat Day was celebrated, how much rupees is given free treatment under Ayushman Bharat Scheme ?
Ans — 5 Lakh Rupees / 5 लाख रूपये

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment