Current Affairs 1 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 1 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
1 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- विश्‍व तंबाकू दिवस कब मनाया जाता हैॅ  ?
When is World Tobacco Prohibition Day celebrated ?
Ans — 31 May / 31 मई

2- हाल ही में प्रसिद्ध लेखक सलमान रूश्‍दी ने कौन सी पुस्‍तक लिखी ?
Which book was written by the famous writer Salman Rushdie recently ?
Ans — Languages of Truth

3- एशियाई मुक्‍केबाजी चैंपियनशिप 2021 में मैरी कॉम ने कौन सा मैडल जीता है  ?
Which medal did Mary Kom win at the Asian Boxing Championship 2021 ?
Ans — Silver

4- हाल ही में किस देश में स्थित माउंट नीरागोंगा ज्‍वालामुखी में विस्‍फोट हुआ ?
Recently in which country Mount Niragonga Volcano erupted ?
Ans — Republic of Congo / कांगो गणराज्‍य

5- किस देश ने अंतरिक्ष यात्रियों को ले जाने के लिये Tianzhou-2 मिशन लांच करने की घोषणा की है ?
Which country annouced the launch of Tianzhou-2 mission to carry astronauts ?
Ans — China / चीन

6- माउंट एवरेस्‍ट फतह करने वाले पहले नेत्रहीन एशियाई कौन बने ?
Who became the fist blind Asian to conquer Mount Everest ?
Ans — Zhang Hong / झांग होंग

7- हाल ही में प्रसिद्ध गायक बी जे थॉमस का निधन हो गया, इन्‍हे कितनी बार ग्रैमी अवार्ड मिल चुका है ?
Recently famous singer BJ Thomas passed away, how many times he has received Grammy Award ?
Ans — 5 Times / 5 बार

8- हाल ही में किसने दुनिया में पहली बार नैनो लिक्विड यूरिया तैयार किया ?
Recently who prepared nano liquid urea for the first time in the world ?
Ans — IFFCO

9- किस शिक्षा बोर्ड ने युवा योद्धा आंदोलन शुरू किया ?
Which education board started the youth warrior ?
Ans — CBSE Board

10-राष्‍ट्रीय सांख्यिकीय कार्यालय के अनुसार FY21 में भारत की जीडीपी पिछले 4 दशक में सबसे बडी गिरावट के साथ कितनी रही ?
According to the National Statistical Office how much was India’s GDP in FY21 with the biggest decline in the last 4 decades ?
Ans — -7.3 %

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment