Current Affairs 1 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 1 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- प्रधानमंत्री गरीब कल्‍याण अन्‍न योजना को कब तक के लिये विस्‍तार मिला है ?
How long did the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana get extended ?
Ans — November 2020 / नवंबर 2020

2- हाल ही में किस राज्‍य ने Kill Corona अभियान शुरू किया ?
Which state recently launched the Kill Corona campaign ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

3- महाराष्‍ट्र ने किस नाम से दुनिया का सबसे बडा प्‍लाजमा थेरेपी टेस्टिंग कार्यक्रम शुरू किया ?
By what name did Maharashtra Start the world’s largest plasma therapy testing program ?
Ans — Project Platina

4- हाल ही में सॉलिसिटर जनरल तुषार मेहता का कार्यकाल कितने वर्षो के लिये बढाया गया है ?
Recently, how many years was the tenure of Solicitor General Tushar Mehta extended ?
Ans — 3 Years / 3 वर्ष

5- भारत का पहला लाइकेन पार्क कहॉ विकसित किया गया ?
Where was India’s first lichen park developed ?
Ans– Uttarakhand / उत्‍तराखंड

6- हाल ही में भारत ने 600 मेगा वाट के पनबिजली परियोजना के लिये किस देश के साथ समझौता किया है ?
Recently India signed an agreement with which country for 600 Mega Watt hydroelectric project ?
Ans — Bhutan / भूटान

7- हाल ही में लाजर चकबेरा ने कहॉ के राष्‍ट्रपति का चुनाव जीता ?
Recently Lazarus Chakvera won the election of which President ?
Ans — Malawi / मलावी

8- BET 2020 Humanitarian Award से किसे सम्‍मानित किया गया ?
Who was awarded the BET 2020 Humanitarian Award ?
Ans — Beyonce / बेयांस

9- हाल ही में प्रसिद्ध फुटबॉलर मारियो गोमेज ने संन्‍यास की घोषणा की इनका संबंध किस देश से है ?
Recently famous footballer Maria Gomez announced his retirement, he related from which country ?
Ans — Germany / जर्मनी

10- 1000 सरकारी स्‍कूलों में वर्षा का जल संचय करने वाला देश का पहला जिला कौन बना है ?
Who became the first district in the country to collect rainwater in 1000 government schools ?
Ans – Vadodara / बडोदरा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment