Current Affairs 1 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
1 Jan कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 Jan 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहां पर भारत का पहला पोलिनेटर पार्क खोला गया ?
Where was India’s first Polinator Park opened recently ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

2- डॉ हर्षवर्धन ने कहॉ पर भारत के सबसे उंचे मौसम विज्ञान केंद्र का उदघाटन किया ?
Where did Dr. Harshvardhan inaugurate India’s highest meteorological center ?
Ans — Leh / लेह

3- केंद्रीय मंत्रिमंडल ने देश में विकसित किस मिसाइल सिस्‍टम के निर्यात की मंजूरी दी ?
The Union Cabinet approved the export of which missile system developed in the country ?
Ans — Akash / आकाश

4- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री का GAVI बोर्ड का सदस्‍य नियुक्‍त किया गया ?
Which Union Minister was recently appointed as a member of the GAVI Board ?
Ans — Dr, Harshvardhan / डॉ हर्षवर्धन

5- भारतीय रेलवे ने नये विस्‍टाडोम कोचों की कितनी रफ्तार का सफलतापूर्वक परीक्षण किया ?
The Indian Railways successfully tested the speed of the new VistaDome Coaches ?
Ans — 180 Km/h

6-हाल ही में यूनाईटेड किंगडम ने किस देश के साथ मुक्‍त व्‍यापार समझौते पर हस्‍ताक्षर किये ?
With which country did the United Kingdom sign the Free Trade Agreement recently ?
Ans — Vietnam / वियतनाम

7- भारत का पहला एथेनाल संयंत्र किस राज्‍य में स्‍थापित किया जायेगा ?
In which state will India’s fist ethanol plant be set up ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

8- केंद्र सरकार ने स्‍ट्रीट वेंडर्स को डिजिटल पेमेंट के लिये जागरूक करने के लिये कौन सा अभियान शुरू किया ?
Which campaign was launched by the Central Government to make street vendors aware of digital payments ?
Ans — Mai Bhi Digital / मैं भी डिजिटल

9- हाल ही में किसे प्रतिष्ठित इंजीनियर पुरस्‍कार 2020 से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded the prestigious Engineer Award 2020 ?
Ans — VInod Kumar Yadav / विनोद कुमार यादव

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment