Current Affairs 1 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
1 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- नीति आयोग के आकांक्षी जिलों की सूची में शीर्ष पर कौन सा जिला है ?
Which district is at the top of NITI Aayog’s list of aspiring districts ?
Ans — Bijapur, Chhatisgarh / बीजापुर, छत्‍तीसगढ

2- हाल ही में किसने कोविड-19 से निपटने के लिये आश्रय नामक मेडिकल बेड विकसित किया ?
Recently who developed a medical bed called Aashray to deal with Covid-19 ?
Ans — DIAT

3- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के नये निजी सचिव कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new private secretary to Prime Minister Narendra Modi ?
Ans — Hardik Satish Chandra / हार्दिक सतीश चंद्र

4- हाल ही में किसने बंगलुरू लाइफ साइंस पार्क का शिलान्‍यास किया ?
Who recently laid the foundation of Bangalore Life Science Park ?
Ans — BS Yeddyurappa / बी एस येदियुरप्‍पा

5- हाल ही में किसने AIM-iCREST नामक पहला की शुरूआत की ?
Recently who launched an initiative called AIM-ICREST ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयोग

6- भारतीय धरेलू रेटिंग एजेंसी ICRA के नये MD&CEO कौन बने ?
Who became the new MD & CEO of Indian domestic rating agency ICRA ?
Ans — N. Sivaraman / एन शिवारमन

7- हाल ही में डिजिटल वॉलेट कंपनी Mobikwik ने कौन सा पर्सनल UPI लिंक लांच किया ?
Recently which personal UPI link is launched by digital wallet company Mobikwik ?
Ans — mpay.me

8- हाल ही में किसने परसेवेरेन्‍स नामक मार्स रोवर लांच किया ?
Recently who launched a Mars rover named Perseverance ?
Ans — NASA

9- 29 जुलाई को कौन सा महत्‍वपूर्ण दिवस मनाया जाता है ?
Which day is celebrated on July 29 ?
Ans- – World Tiger Day / विश्‍व बाद्य दिवस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment