Current Affairs 1 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 1 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     1 April  कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 1 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस संस्‍था ने आपातकालीन निकासी बैग विकसित करना शुरू किया है ?
Which organization started developing emergency evacuation bags ?
Ans — DRDO

2- किस राज्‍य सरकार ने e-pass जारी करने के लिये PRAGYAAM मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which state government launched PRAGYAAM mobile app for issuing e-pass ?
Ans – Jharkhand / झारखंड

3- किस राज्‍य सरकार ने राज्‍य में मोबाइल हैंड-वाश स्‍टेशन स्‍‍थापित किये ?
Which state government established mobile hand-wash stations in the state ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

4- किस बैंक ने भारतीय इंफ्रास्‍ट्रक्‍चर क्षेत्र में 100 मिलियन डॉलर निवेश करने की घोषणा की ?
Which bank announced to invest $100 million in the Indian infrastructure sector ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

5- हाल ही में PNB ने अपना नया लोगो लांच किया, 1 अप्रैल 2020 को PNB बैंक में किस बैंक का विलय हुआ ?
Recently PNB launched its new logo] which bank merged with PNB on 1 April 2020 ?
Ans — United Bank of India & Oriental Bank of Commerce / यूनाईटेड बैंक ऑफ इंडिया और ओरिएंटल बैंक ऑफ इंडिया

6- किस राज्‍य पुलिस ने RajCop Citizens एप्‍प लांच की ?
Which state police launched RajCop citizens app ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

7- कोबई (कोयंबटूर) में हर दिन 500 भोजन परोसने की क्षमता वाली किस रसोई की शुरूआत हुई ?
Which kitchen with a capacity to serve 500 meals a day started in Koval (Coimbatore) ?
Ans — Modi Kitchen / मोदी किचन

8- कोरोना चायरस के कारण टला टोक्‍यो ओलंपिक 2020 कब आयोजित किया जायेगा ?
When will the Tokyo Olympics 2020 be held due to the corona virus ?
Ans — 23 July 2021 – 8 August 2021 / 23 जुलाई 2021 से 8 अगस्‍त 2021 तक

9- हाल ही में किस IIT संस्‍था ने CORONTINE मोबाइल एप्‍प विकसित की ?
Which IIT organization recently developed the CORONTINE mobile app ?
Ans — IIT Mumbai / IIT मुम्‍बई

10- हाल ही में प्रसिद्ध लोकगायिका और अभिेनेत्री परवई मुनियाम्‍मा का निधन हो गया है ये किस राज्‍य से संबंधित थी ?
Recently famous folk singer and actress Parval Muniyamma passed away, which state was she related to ?
Ans — Tamilnadu / तमिलनाडु

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment